Andries Schoenmaker

In veel gevallen zal tandarts Schagen wortelkanaalbehandelingen uitbesteden aan zijn collega en studievriend endodontoloog Andries Schoenmaker. Hij is gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen. Tandarts Schagen vertrouwt zijn patiƫnten dan ook met een gerust hart aan hem toe. Hij voert zijn behandelingen uit in zijn eigen praktijk, die ook aan de Evertsenstraat 83 is gevestigd.

‘Ik hou me bezig met uw tandzenuwen. Die kunnen ontstoken raken, of beschadigt na een klap op u tand of kies. De tandzenuw zit binnenin de kies en loopt door tot de wortelpunt.

Tandartsen leren allemaal wortelkanaalbehandelingen uitvoeren. Maar het ene wortelkanaal is het andere niet en je kunt dus voor lastige situaties komen te staan. Basisvaardigheden kunnen dan te kort schieten. Door mij te specialiseren, kan ik ook in een lastige situatie met een goede oplossing komen en bij complicaties weet ik exact wat ik moet doen. Ik kan, kortom, u als patiƫnt nog beter van dienst zijn.

Wortelkanaalbehandelingen zijn op verjaardagsfeestjes een geliefd gruwelonderwerp. Iedereen kent wel een horrorverhaal. Toch valt dat in de praktijk reuze mee. Allereerst zijn ook wortelkanaalbehandelingen prima te verdoven met de moderne middelen die voorhanden zijn. Soms zijn er aanvullende middelen nodig zijn, maar ook die zijn goed uitvoerbaar.

Dan is er natuurlijk nog de lengte van een wortelkanaalbehandeling. Het kan soms wel een eeuwigheid lijken te duren voor u weer uit de stoel mag komen. Maar ook daar is de praktijk anders. Gewoonlijk duurt een behandeling 1 tot 2 uur. Dat hangt af van het aantal kanalen dat moet worden behandeld.

Eerst moet de kies worden opengemaakt, dan moet de lengte van de wortel worden bepaald, daarna moet het kanaal gevijld en gespoeld worden en ten slotte ook weer opgevuld. Het is een precies werkje, dat nu eenmaal de nodige tijd kost. Toch is een behandeling van 2 uur of langer een uitzondering.

Maar, als u de behandeling niet prettig vindt, is het natuurlijk nog altijd een eeuwigheid. Daarom hou ik me ook bezig met uw gemak. Ik vertel u wat er gaat gebeuren en het staat u altijd vrij om meer te vragen. Ook kunnen we een teken afspreken, dat u geeft als u even pauze wilt. En natuurlijk luister ik daar naar!’